Un anàlisi per entendre'm

 

No vull veure'm condicionat pel meu entorn, vull que el meu entorn es veja condicionat per mi.

-Frank Costello, Infiltrats

Amb aquest aforisme se’ns presentava a l’inici del film Infiltrats el personatge de Frank Costello, un líder del crim organitzat a Bòston que interpretava l'actor Jack Nicholson en aquest thriller de 2006 dirigit per Martin Scorcese. Frank (Francis per sa mare), com a bon vilà del cinema ho tenia ben clar: només en un entorn forjat a la teua mida, un pot ser el rei.

Deixant a banda els clixés, és ben cert que l’entorn ens condiciona fins al de punt «crear» un idioma com el finés amb més de 40 mots per definir la «neu», o determinar per evolució el color de les ales d'una papallona. Amb l'educació no anava a ser manco, i els entorns educatius en els quals estudiem poden arribar a marca fins i tot el caràcter d'una societat.

Amb la implantació de la Web 2.0 i dels nous dispositius electrònics de butxaca, s’han multiplicat tant els coneixements al nostre abast com llur disponibilitat. Abans les fonts d'informació se situaven en llocs concrets, i mancaven de portabilitat, a banda de vores fixades per uns horaris o simplement quedar desfasades amb el temps. Avui en dia un adolescent requereix només dos clics per aprendre a derivar equacions mentre fa de ventre.

Quantitat no és qualitat, i aquesta sobreabundància de recursos ha de saber gestionar-se per a gaudir d'un aprenentatge més ric, complet i efectiu. És aquí on naix el concepte de PLE o Personal Learning Environment, un mapa teòric que ens serveix per a definir i gestionar les fonts d'informació que utilitzem, així com les ferramentes amb les quals treballem i les plataformes amb les quals ens comuniquem i compartim informació.

Anàlisi del meu PLE

El PLE és un treball completament personal, i que ens ajuda a conéixer-se millor a un mateix. D'aquesta manera, podem detectar les mancances i potenciar els punts forts, així com anar orientat el nostre entorn en funció dels nostres gustos i necessitats. En el meu cas he decidit dividir el PLE en quatre vessants, mostrat cadascuna un tractament de la informació diferent: recerca, crear, comunicar i organitzar. A continuació faré cinc cèntims del conjunt general del meu PLE:

  1. A l’hora de cercar informació utilitze el Google o el DuckDuckGo. Després trobe les dades principalment a blogs, enciclopèdies en línia, viquis de codi obert o al BOE. Si tinc dubtes sobre neologismes, o sobre com no emprar barbarismes, utilitze pàgines com FundeuBBVA o Termcat. Per l’anglès, Linguee és un recurs altament eficient. També utilitze la xarxa social YouTube, i en menor mesura Instagram. Com a fonts no digitals, utilitze recursos impresos com llibres o el professorat. 
  2. Un cop tinc la informació cercada, treballe exclusivament amb el paquet ofimàtic LibreOffice, o bé amb el GoogleDoc si vull guardar el treball al núvol. També utilitze el programa de disseny Canva. Per aquest últim utilitze com a reforç el Paint o bé el Gimp. Per afers molt concrets els programes en línia ILovePDF i el IloveIMG em resulten d’utilitat.
  3. La meua informació es comunica a través d’Instagram, l’única xarxa social de la qual soc usuari. També empre programes de missatgeria instantània com el WhatsApp, el Line i ocasionalment el Telegram. Per als correus, el Gmail o el Tutanota.    
  4. Finalment, la meua informació l’emmagatzeme o bé al Google Drive o bé al sistema d’arxius del meu ordinador. Aquesta última sempre és copiada per seguretat al meu disc dur portàtil. Alguns recursos impresos són emmagatzemats en carpetes. 


Conclusió

Veig que utilitze moltes aplicacions amb funcionalitat duplicada, la raó és que tracte d’evitar aplicacions on la integritat de la seguretat és baixa. No obstant, molts cops per comoditat o simplement per estalviar temps, ja que no tothom disposa d’aquestes aplicacions. 

Finalment espere que, al finalitzar el curs, puga realitzar un altre PLE, podent així analitzar com a cambiat el meu entorn digital, i poder extraure conclusions, veient si he millorat, o si necessite una millora.

No hay comentarios:

www.escuelaprofesionalxavier.com. Con la tecnología de Blogger.